Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép Idegrendszer, érzékszervek

A fóká agya nem nagyobb, mint a hasonló nagysá szárazföldi ragadozóké, viszont barázdáltabb azokénál. Egy kúpos fóka agyát 320 g súlyúnak, egy rozmárét pedig 1020 grammosnak mérték.

Az úszólábúak szeme a víz alatti látáshoz alkalmazkodott, ezért a szárazon csak a közeli tárgyakat látják élesen (az ember viszont a víz alatt a közeli tárgyakat nem látja élesen). Víz alatt viszont élesen látnak, és kevés fényben is sok részletet képesek megkülönböztetni. Az még nem egyértelműen tisztázott, hogy a fókáknak van-e színlátásuk.

A fókáknak elég jó szaglásuk van. Társas életükben nagy jelentősége van egymás megszaglászásának.

Még senki sem érezte arra hivatottnak magát, hogy a fókák ízlelőképességét tanulmányozza; ízlelőbimbóik mindenesetre vannak.

Az érzékszervek közé sorolható a fókák bajusza (vibrissae) is. A hosszú, merev szőrszálak nagyobb része, ahogyan az egy bajuszhoz illik, a felső ajkon nő, de vannak bajuszszálak a szemek fölött ("szemöldök") és az orrnyílások mellett is. A legsűrűbb bajusza (600�700 szál) a rozmárnak van. A bajuszszálaknak a tapintásban és a nyomáshullámok érzékelésében van szerepük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.